Bakan Fidan’dan Takas Operasyonuyla İlgili Açıklamalar

Bakan Fidan, sosyal medya platformu X’te, Ankara’da Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yürüttüğü takas operasyonuyla ilgili bir paylaşımda bulundu.

Fidan, “Bugün Ankara’da tarihi bir tutuklu takası operasyonu gerçekleştirildi. Bu operasyonda görev alan Milli İstihbarat Teşkilatı personelimizi yürekten tebrik ediyorum. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu doğrultusunda barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir.” dedi.

MİT, bugün ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en kapsamlı takas operasyonunu gerçekleştirdi.

Müzakere sürecini Milli İstihbarat Teşkilatının yürüttüğü bu operasyon kapsamında, ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçakla Türkiye’ye nakledilen kişilerden 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya ve 3 rehinenin de ABD’ye nakledildiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile bir görüşme gerçekleştirdi.

“`html

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefon diplomasisine devam ediyor. Son olarak ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Doğu’daki gelişmeleri masaya yatırdı.

Erdoğan, İsrail’deki Netanyahu yönetiminin ateşkes ve barış istemediğini vurgulayarak, ABD Kongresi’ndeki olayların Türkiye ve dünya genelinde büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri İsmail Heniyye’ye düzenlenen suikastın ateşkes çabalarına ciddi bir darbe vurduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden ise, MİT’in başarılı bir rehine takası gerçekleştirdiği için teşekkürlerini sundu.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Görüşmede Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkiler, Gazze meselesi, Türkiye’de gerçekleştirilen rehine takası, bölgesel ve küresel gelişmeler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Netanyahu yönetiminin ateşkes ve barış istemediğini her fırsatta gösterdiğini, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki olayların Türkiye ve dünya genelinde derin hayal kırıklığına neden olduğunu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye düzenlenen suikastın ateşkes çabalarına ağır bir darbe indirdiğini ve İsrail’in Gazze’deki yangını tüm bölgeye yaymak için çaba gösterdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için Türkiye’nin elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini belirtti.

Görüşmede ABD Başkanı Biden, rehine takasının sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için gösterilen çabalar nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

2018’den bu yana Meksika’ya 1,74 milyon göçmen sığındı.

INM, Meksika topraklarına göçmen olarak giren yabancılara ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, Obrador’un iktidar dönemi boyunca 1 milyon 742 bin 365 yabancının Meksika’ya sığındığı belirtildi.

Bu kişilere ülkede yasal olarak kalabilmeleri için belge verildiği aktarılan raporda, 510 binden fazlasına “insani kaygılar” nedeniyle sığınma hakkı tanındığı kaydedildi.

Raporda, Kovid-19 salgını ve ABD’nin göçmenlik politikalarının Meksika’ya yapılan başvuruları artırdığı ifade edildi.

Kovid-19 salgını sırasında, dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından göçmenlere karşı alınan tedbirler kapsamında yüz binlerce göçmen Meksika’ya geri gönderilmişti.

Washington’un bu baskısı, ABD’nin sınır dışı ettiği göçmenler için Meksika’yı “alıcı” bir ülke haline getirdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında bir gazeteci daha hayatını kaybetti.

Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, “Savt El-Aksa Radyosu Program Müdürü ve meslektaşımız Gazeteci Muhammed Abdullah Mişmiş, şehit oldu” denildi.

Gazze Şeridi’ne yönelik süregelen saldırıların başından bu yana hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 160’a ulaştığı belirtilen açıklamada, Mişmiş’in hangi saldırıda öldüğüne dair bilgi verilmedi.

Medya ofisinden daha önce yapılan açıklamada ise, İsrail’in Gazze’deki gazetecileri “Filistin’in sesini susturmak, gerçekleri gizlemek ve haber ile bilgilerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek amacıyla kasıtlı olarak öldürdüğü” ifade edilmişti.